Links naar tv's museum
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oude straatverlichting
Philips 14TX120U/22


     
 
Productie 1955.
Type streek ontvanger.
Beeldbuis MW 36-44 70 graden afbuiging.
Stroomverbruik 140 Watt.
Afmetingen: hoogte 44 cm, breedte cm en de diepte is 50 cm.
Gewicht 20 kg, aantal buizen : 15.
Nieuwprijs 650 Guldens.


 

Streek ontvangers zijn alleen geschikt voor ontvangst binnen een beperkte afstand van een zender, de minimale veldstrekte is 500 micro-volt


 
     


     
 
 

Deze toestellen zijn meestal goed te repareren, na vervanging van alle teer condensatoren zal de tv in de meeste gevallen weer goed spelen. Ik heb bij deze toestel ook twee elco's vervangen, C28 3,2 uF deze is van de AGC naar de kanalenkiezer, het signaal kwam te sterk binnen, verder was de C14 32uF in het geluidsdeel slecht.
 
     


     
 

De twaalf-kanalenkiezer met de buizen PCC-84 en PCF-80, deze kanalenkiezer heeft alleen VHF ontvangst
 

De beeldbuis heeft een 70 graden afbuiging.
Deze beeldbuizen maken nog gebruik van een ionen valmagneet. Deze magneetjes trekken
 de elektronen aan die bij het elektronenkanon vrijkomen en buigen ze af naar het scherm. De ionen, die niet richting scherm worden afgebogen, zijn schadelijk voor de fosforlaag van de beeldbuis. De fosforlaag mag alleen geactiveerd worden door elektronen
 
     


     
 

Een zwakke punt van de hoogspanning is de isolatie van de buis EY-51, door de ouderdom wordt de isolatie minder en gaat er stroom lekken naar massa. In het donker is dit goed te zien, je ziet dan een blauwe gloed.
 

De beeldbuis MW36-44, het zwakke punt van deze beeldbuizen is de focus, bij de meeste beeldbuizen van dit type is dit niet goed scherp meer te krijgen, de focus werkt met een magneet die rond de nek van de beeldbuis zit.

 
     


     
 

De knoppen van de horizontale en vertitale stabiliteit zitten achter in het toestel, er zit een gleuf in de achterwand voor deze knoppen.
Foto rechts : de potmeter voor de helderheid.
 
 
     


     
 

Boven in de kast zit de ingebouwde antenne, met de knop links kan je de sterkte van het antenne signaal regelen. Dit werkt alleen als je dicht bij de zender zit. Er zit ook een aansluiting van 300 ohm voor een externe antenne
 

Het beeld is goed, maar bij daglicht is het beeld te donker, dit type beeldbuizen hebben geen hoge contrast. Bij hoge helderheid loopt ook de scherpte van deze beeldbuizen terug.
 
     


     
 

 
 
  TELEVISIE 8  

 
     
 

Index
Marcels tv museum